På torsdag den 27. juni planter eleverne fra to 5. klasser på Klostermarksskolen i Roskilde en 100m² mikroskov på et offentligt tilgængeligt område ved skolen. Plantningen sker i samarbejde med Sunset Boulevard og netværksorganisationen Omstilling NU. Formålet er at øge børnenes naturforståelse og skabe flere grønne områder i byen.
Det er en nøje planlagt skov, der sættes i jorden, når omtrent 60 5. klasses elever på torsdag planter mellem 450 og 500 træer og buske på de 100 m² ved Klostermarksskolen. Forud for plantningen har skolen og Omstilling NU afholdt en indledende designworkshop for de to klasser, hvor eleverne har lært om hjemmehørende buske og træer og arbejdet på skovens design.
Mikroskoven kommer til at indeholde 25 forskellige arter, herunder både små buske og træer som vilde æbler og egetræer, og vil blive indhegnet med robiniepæle og hasselhegn.
Udendørs læring
Bag initiativet står Sunset Boulevard, Danmarks største danskejede fastfoodkæde, og netværksorganisationen Omstilling NU. Siden oktober 2020 har burgerkæden erstattet legetøjet i børnemenuerne med løftet om at plante træer, og det har indtil videre resulteret i over 400.000 træer plantet i danske folkeskove i samarbejde med Growing Trees Network og nu snart 8 mikroskove, også kaldet lommeskove, i danske byer i samarbejde med Omstilling Nu.
"Med projektet vil vi gerne give børn og voksne i Roskilde en lærerig og sjov naturoplevelse. Når børnene er med til at planlægge og plante skoven, lærer de en masse, mens de skaber et levende udendørs læringsmiljø til fremtiden. Vi mener, at det er en mere meningsfuld og langsigtet måde at inspirere til leg og læring end at uddele en masse legetøj med kort levetid," siger Jens Broch, administrerende direktør for Sunset Boulevard.
Fremmer naturforståelsen
Benjamin Bosman Eg, projektleder for 2030Skov hos Omstilling NU så gerne, at alle børn i landet fik mulighed for at plante et træ i deres skoletid, fordi det fremmer beskyttelsen af naturen:
"Udover at være velegnede til undervisningsformål er mikroskove en unik mulighed for at skabe selvstændige økosystemer på små områder, hvilket er afgørende for både miljøbevidstheden og naturbevarelsen. På en plantedag som den kommende i Roskilde fejrer vi naturen og giver den mere plads, samtidig med at vi skaber fremtidens ambassadører for grøn omstilling, " siger han.
Om mikroskove
Mikroskove er et nyt koncept i Danmark, mens de allerede har vundet popularitet i andre lande som Sydeuropa og Holland. Den første mikroskov i Danmark blev plantet i december 2021 i Kolding, og der findes kun få mikroskove i Danmark indtil videre.
Begrebet dækker over små skove, som plantes på områder helt ned til 16 m², og som passer og udvikler sig selv efter de første 1-2 leveår. Skovene består af mindst 30 danske buske og træarter, og planterne sættes, når de er relativt høje.