Første kommune i Region Sjælland dropper udskældt kylling

Turbokyllinger i stald (Foto: Anima | Via Ritzau)
dato

Roskilde Kommune har som den første kommune i Region Sjælland vedtaget at stoppe indkøb af hurtigvoksende kyllinger. Forslaget blev stillet af Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti, og blev vedtaget af Økonomiudvalget. Udfasningen begynder 1. oktober.

Beslutningen glæder dyreværnsforeningen Anima: 

“Denne her kylling oplever ikke skyggen af dyrevelfærd på noget tidspunkt i dens pinefulde liv. Jeg er virkelig glad for, at Roskilde Kommune vælger at være frontløber, og sender et klart signal om, at mishandling ikke bør være på menuen,” udtaler Joh Vinding, direktør i Anima. 

Dyrevelfærd skal stå i centrum 
Roskilde Kommune indkøber hvert år kyllingekød for et millionbeløb, men fremover vil det ikke stamme fra de såkaldte turbokyllinger. Denne slags kylling har gennem de seneste år været genstand for massiv kritik.

Det skyldes, at dyrene er avlet til at vokse så hurtigt, at mange bl.a. dør af organsvigt, før de overhovedet når slagteriet, fordi deres kroppe ikke følge med den hastige vækst. Det er den behandling af dyr, som Roskilde Kommune har besluttet ikke længere er forenelig med byens vision. 

“Det gør mig stolt og glad, at vi som kommune har valgt at gå foran, når det kommer til dyrevelfærd ved at udfase turbokyllinger. Det er mit håb, at den nye politik vil inspirere andre til at gå samme vej”, udtaler en af forslagsstillerne Tina Boel, Socialistisk Folkeparti. 

En af dem der stemte for forslaget var borgmester Tomas Breddam: 

“I Roskilde Kommune er vi optaget af at servere måltider, der smager godt. Både kulinarisk og etisk. Derfor er jeg glad for at vi nu har besluttet, at vi ikke længere serverer hurtigt voksende kyllinger, ligesom jeg er glad for at vi serverer klimavenlige måltider.”

Udfasning er allerede i gang
Roskilde Kommune går ikke i enegang, men følger udviklingen, hvor flere og flere politikere og private virksomheder tager afstand fra de udskældte turbokyllinger. I 2023 indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at stoppe indkøb af turbokyllinger i alle statslige institutioner og at arbejde aktivt for et EU-forbud. 

Anima rækker nu ud til landets kommuner med en opfordring til, at de følger trop og skriver turbokyllingerne ud af fremtidige indkøbsaftaler. Dette har indtil videre medført, at også Frederiksberg Kommune forventer at vedtage en politik om at udfase de udskældte kyllinger i denne måned.  

“Det er fantastisk at se, hvordan ansvaret for dyrevelfærden for kyllinger begynder at blive taget op kommunalt, og jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se andre kommuner følge trop. Forhåbentlig kan det også ruske op i de store virksomheder, der endnu ikke har taget deres del af ansvaret. Særligt hos Coop, som sidder med ansvaret for millioner af dyrs velfærd, må de lede længe efter gode undskyldninger for stadig at nægte at forpligte sig helhjertet på at få turbokyllingerne ud af køledisken.” siger Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef i Anima.

Kilde: Anima
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.